Menu

Close

Έκζεμα​​​​​​​

Έκζεμα και
​​​​​​​πλύσιμο χεριών​​​​​​​

Έκζεμα και
​​​​​​​εκφοβισμός​​​​​​​

Έκζεμα και
​​​​​​​συναισθηματική ευεξία​​​​​​​

Κάτι περισσότερο από ξηρό δέρμα:
​​​​​​​ΠΩΣ ΤΟ ΕΚΖΕΜΑ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΤΗ
ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΕΥΕΞΙΑ

Οι ενήλικες που ζουν με αυτήν την κοινή δερματική πάθηση και τα σχετιζόμενα συμπτώματά της, συμπεριλαμβανομένου του
κνησμού, είναι πιο πιθανό να βιώνουν έναν αρνητικό συναισθηματικό αντίκτυπο, συμπεριλαμβανομένων των συναισθημάτων
άγχους και κατάθλιψης.​​​​​​​
​​​​​​​

Για μια ασθενή 27, ετών, το έκζεμα (γνωστό και ως ατοπική δερματίτιδα) είναι μέρος της ζωής της από την ηλικία των 8 ή 9 ετών, όπου και παρατήρησε για πρώτη φορά τις περιοχές του ξηρού δέρματος στα χέρια της. Στην εφηβεία είχε εξαπλωθεί στα βλέφαρα και γύρω από το στόμα, επηρεάζοντας κάτι περισσότερο από απλώς το δέρμα της, καθώς η ίδια άρχισε να δέχεται εκφοβισμό εξαιτίας αυτού στο σχολείο. 

Αυτό είχε αρνητική επίδραση στη συναισθηματική της υγεία. Η σκέψη ότι δεν θα μπορέσει να βρει κάτι να φορέσει που δεν θα την κάνει να έχει φαγούρα ή να κρύβει το έκζεμα ή ότι οι άνθρωποι στη δουλειά θα τη ρωτούν γιατί γιατί το δέρμα της είναι τόσο κόκκινο, της στοιχίζει ψυχολογικά και μπορεί να προκαλέσει αρνητικά συναισθήματα, όπως άγχος και κατάθλιψη.

Συχνά, άνθρωποι χωρίς ατοπική δερματίτιδα, υποστηρίζουν πως είναι απλώς έκζεμα, σα να μην είναι κάτι σημαντικό. Ίσως στις πιο ήπιες μορφές να είναι αλήθεια, αλλά καθώς προχωράμε σε πιο σοβαρές μορφές, μπορεί να γίνει μια χρόνια, εξουθενωτική ασθένεια με πολύ μεγαλύτερο βάρος από το να απαιτείται απλώς να μπαίνει λίγη λοσιόν κάθε μέρα.

Μακροπρόθεσμος αντίκτυπος του εκζέματος

Το έκζεμα είναι μια χρόνια πάθηση του δέρματος που μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα σε ασθενείς όπως απρόβλεπτες εξάρσεις, έντονη φαγούρα, πρήξιμο, ρωγμές ή κρούστες σε περιοχές του δέρματος.  Οι εξάρσεις του εκζέματος ενδέχεται να επηρεάσουν πολλές διαφορετικές πτυχές του τρόπου ζωής ενός ατόμου.  

Μπορεί να επηρεάσουν την παραγωγικότητα στην εργασία, να περιορίσουν τις κοινωνικές δραστηριότητες των ατόμων, να προκαλέσουν άγχος στις σχέσεις - μπορούν ακόμη και να καθορίσουν το είδος των ρούχων που φορούν. Και όλα αυτά θα μπορούσαν να μειώσουν την αίσθηση της αυτοεκτίμησης.

Μερικοί άνθρωποι περιορίζουν ακόμη και δραστηριότητες που τους αρέσουν, όπως η άσκηση, εάν αυτή οδηγήσει σε εξάρσεις. Η διαχείριση της ασθένειας μπορεί να αφαιρέσει όλη τη διασκέδαση από τη ζωή των ασθενών. Όλα όσα κάνουν καταλήγουν να βασίζονται στο πώς να αποφύγουν την έξαρση της δερματικής νόσου τους.

Ακόμη και η επιλογή της επαγγελματικής καριέρας ή οι προσωπικές σχέσεις ενδεχομένως επηρεάζονται, στην προσπάθεια να αποφύγουν την αλληλεπίδραση με άλλα άτομα.

Η φαγούρα μπορεί να είναι αφόρητη και μπορεί να έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής από τον πόνο

Υπάρχει επίσης η συναισθηματική επιβάρυνση και η ταλαιπωρία από τη φαγούρα και τον πόνο που συνοδεύουν το έκζεμα.
​​​​​​​
Η φαγούρα μπορεί να είναι αφόρητη και μπορεί να έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής από τον πόνο. Ο μόνος τρόπος ανακούφισης είναι το ξύσιμο, αλλά οι άνθρωποι ανησυχούν για το ξύσιμο σε δημόσιο χώρο, όπου μπορούν άλλοι άνθρωποι να τους δουν, έτσι υποφέρουν σιωπηλά.

Όλα αυτά ενδεχομένως να επηρεάσουν την παραγωγικότητα τους στη δουλειά, να διαταράξουν τον ύπνο και πολλά άλλα.

Η έλλειψη κατανόησης και ο στιγματισμός

Για τους πάσχοντες από έκζεμα σημειώνεται ότι ένα από τα πιο δύσκολα σημεία είναι το πώς οι άλλοι άνθρωποι τείνουν να ελαχιστοποιούν αυτό που περνούν.

Υπάρχουν ορισμένες ασθένειες όπως ο καρκίνος και οι καρδιακές προσβολές που μπορεί να είναι θανατηφόρες και, ως εκ τούτου, να υπάρχει μεγάλη ευαισθητοποίηση σχετικά με τη νόσο. Η ατοπική δερματίτιδα όμως δεν είναι έτσι, παρόλο που μπορεί να είναι εξουθενωτική και να καταστρέφει πολλές πτυχές της ζωής του ασθενή.

Αυτό σημαίνει ότι οι άνθρωποι απλά δεν πιστεύουν ότι είναι κάτι σημαντικό - κάτι που οφείλεται επίσης στο γεγονός ότι τόσοι πολλοί άνθρωποι που έχουν έκζεμα δε θέλουν να μιλούν για την κατάστασή τους.

Υπάρχει πολύς στιγματισμός γύρω από αυτό και οι άνθρωποι ανησυχούν ότι οι άλλοι θα πιστεύουν ότι είναι μεταδοτικοί εάν το αναφέρουν.

'Ενα πλάνο θεραπείας μυαλού/σώματος

Όλες αυτές οι προκλήσεις υποστηρίζουν την ανάγκη να συνεργαστούν ο γιατρός με τον ασθενή, τόσο για τις σωματικές όσο και για τις συναισθηματικές επιπτώσεις της νόσου. Είναι τόσο σημαντικό για τους ιατρούς να καταλάβουν ότι με τη βελτίωση του κνησμού και των δερματικών βλαβών, μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη βελτίωση της συνολικής ψυχικής υγείας των ασθενών τους,.

Μερικές φορές οι άνθρωποι έχουν αυτήν την ασθένεια για 30 ή 40 χρόνια, οπότε ο αντίκτυπος στη διάθεση και το άγχος μπορεί να παραμείνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα.​​​

Η αναφορά στο θέμα της συναισθηματικής ευεξίας στις συζητήσεις για τη θεραπεία μπορεί επίσης να διασφαλίσει ότι οι ασθενείς θα προσέχουν τα ζητήματα αυτά, προτού γίνουν πολύ σοβαρά. Μερικές φορές οι άνθρωποι έχουν αυτήν την ασθένεια για 30 ή 40 χρόνια, οπότε ο αντίκτυπος στη διάθεση και το άγχος μπορεί να παραμείνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Το έκζεμα δεν επηρεάζει όλους με τον ίδιο τρόπο - η εμφάνισή του μπορεί να ποικίλει σε διαφορετικούς τόνους δέρματος, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε υποεκτίμηση της βαρύτητας σε έγχρωμους ασθενείς· και η ένταση του κνησμού ή του πόνου στο δέρμα μπορεί να κυμαίνεται διαφορετικά μεταξύ των ατόμων. Για αυτούς τους λόγους, είναι πολύ σημαντικό για όσους έχουν έκζεμα να μιλήσουν με τον ιατρό τους για τη σωματική και συναισθηματική επιβάρυνση που αυτό τους προκαλεί. Ιδανικά θα έπρεπε οι δερματολόγοι να ανέφεραν τους προβληματισμούς για την ψυχική υγεία κατά τη διάρκεια των ραντεβού, αλλά αυτό δεν συμβαίνει πάντα.

Όποιος ανησυχεί για συμπτώματα άγχους ή κατάθλιψης που σχετίζονται με το έκζεμά του, θα πρέπει να ζητήσει από τον δερματολόγο του παραπομπή σε ειδικό ψυχικής υγείας που μπορεί να βοηθήσει σε αυτά τα θέματα. Είναι σημαντικό οι ασθενείς να μιλήσουν στον γιατρό τους τόσο για τα σωματικά, όσο και για τα συναισθηματικά συμπτώματά τους, ώστε να βοηθήσουν στην καλύτερη περίθαλψη τους, περιλαμβανομένων των διαθέσιμων θεραπευτικών επιλογών.

Βιβλιογραφικές αναφορές

1. https://www.womenshealthmag.com/health/a34788802/eczemas-mental-health-impact/
2. Schonmann Y, Mansfield KE, Hayes JF, Abuabara K, Roberts A, Smeeth L, Langan SM. Atopic eczema in adulthood and risk of depression and anxiety: a population-based cohort study. J Allergy Clin Immunol Pract. 2020;8(1):248-257.e16. doi: 10.1016/j.jaip.2019.08.030

3. Silverberg JI, Gelfand JM, Margolis DJ, et al. Symptoms and diagnosis of anxiety and depression in atopic dermatitis in U.S. adults. Brit J Dermatol. 2019;181(3):554-565. doi: 10.1111/bjd.17683
4. Weidinger S, Beck LA, Bieber T, Kabashima K, Irvine AD. Atopic dermatitis. Nat Rev Dis Primers. 2018;4:1. doi.org/10.1038/s41572-018-0001-z
5. Simpson EL, Bieber T, Eckert L, Wu R, Ardeleanu M, Graham NM, Pirozzi G, Mastey V. Patient burden of moderate to severe atopic dermatitis (AD): Insights from a phase 2b clinical trial of dupilumab in adults. J Am Acad Dermatol. 2016;74(3):491-8.
6. Zuberbier T, Orlow SJ, Paller AS, et al. Patient perspectives on the management of atopic dermatitis. J Allergy Clin Immunol. 2006;118(1):226-232.
7. Anderson RT, Rajagopalan R. Effects of allergic dermatosis on health-related quality of life. Curr Allergy Asthma Rep. 2001;1:309–315.
8. Kaufman B, Alexis A. Eczema in skin of color: what you need to know. National Eczema Association (NEA) Web site. https://nationaleczema.org/eczema-in-skin-of-color/. Accessed January 2022.
9. Silverberg JI. Public health burden and epidemiology of atopic dermatitis. Dermatol Clin. 2017;35:283-289.
10. Brunner PM, Guttman-Yassky E. Racial differences in atopic dermatitis. Ann Allergy Asthma Immunol. 2019;122:449-455. doi:10.1016/j.anai.2018.11.015.
11. Silverberg JI, Gelfand JM, Margolis DJ, et al. Pain is a common and burdensome symptom of atopic dermatitis in United States adults. J Allergy Clin Immunol Pract. 2019;7(8):2699-2706.
12. Kaufman BP, Guttman-Yassky E, Alexis AF. Atopic dermatitis in diverse racial and ethnic groups-Variations in epidemiology, genetics, clinical presentation and treatment. Exp Dermatol. 2018 Apr;27(4):340-357.