Menu

Close

Έκζεμα​​​​​​​

Έκζεμα και
​​​​​​​πλύσιμο χεριών​​​​​​​

Έκζεμα και
​​​​​​​εκφοβισμός​​​​​​​

Έκζεμα και
​​​​​​​συναισθηματική ευεξία​​​​​​​

ΟΤΑΝ ΤΟ ΕΚΖΕΜΑ ΟΔΗΓΕΙ ΣΕ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟ
​​​​​​​

Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πάσχουν από έκζεμα, μια χρόνια φλεγμονώδη δερματική πάθηση, η οποία χαρακτηρίζεται από ξηρές, κόκκινες, σκληρές περιοχές στο δέρμα. Το έκζεμα επηρεάζει συχνά το δέρμα σε περιοχές που φαίνονται, όπως το πρόσωπο και τα χέρια, και μπορεί να προκαλέσει υπερβολική φαγούρα. Δυστυχώς, η παραπληροφόρηση σχετικά με την πάθηση μπορεί να οδηγήσει και σε εκφοβισμό.

Σύμφωνα με μια μελέτη της National Eczema Association στις Η.Π.Α., 1 στα 5 παιδιά με έκζεμα δέχεται εκφοβισμό ή πειράγματα για την εμφάνισή του. Στη μελέτη συμμετείχαν πάνω από 400 γονείς και φροντιστές παιδιών με έκζεμα.

​​​​​​​Οι αναφορές εκφοβισμού περιλαμβάνουν σχόλια σχετικά με την εμφάνιση του ατόμου, άρνηση να παίξουν με το παιδί και χαρακτηρισμούς. Αυτό μπορεί να επηρεάσει την αυτοεκτίμησή του, να μειώσει την αυτοπεποίθησή του και να προκαλέσει προβλήματα στην κοινωνικοποίηση με τους συνομηλίκους του.

*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην παραπάνω μελέτη αφορούν στις Η.Π.Α και πιθανόν κάποια στοιχεία να είναι διαφορετικά στην Ελλάδα.


​​​​​​​

ι ειναι το εκζεμα;

​​​​​​​Εάν δεν είστε εξοικειωμένοι με το έκζεμα, είναι μια δερματική
πάθηση που έχει οκτώ διαφορετικούς τύπους,
συμπεριλαμβανομένης μεταξύ άλλων:

  • της ατοπικής δερματίτιδας
  • της δερματίτιδας εξ’ επαφής
  • του εκζέματος χεριών


Το έκζεμα πιστεύεται ότι προκαλείται από ένα συνδυασμό γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων, ωστόσο δεν υπάρχει γνωστή αιτία. Δεν θεραπεύεται οριστικά και δεν είναι μεταδοτικό, αλλά υπάρχουν διαθέσιμες θεραπείες. Ορισμένες από τις θεραπείες περιλαμβάνουν μια καθημερινή ρουτίνα περιποίησης του δέρματος, φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή ή συνταγογραφούμενα και την εκπαίδευση αποφυγής εκείνων των παραγόντων που προκαλούν επιδείνωση του εκζέματος. Τέτοιοι παράγοντες ενδέχεται να είναι, η επαφή με τρίχωμα
κατοικίδιων ζώων, ορισμένα τρόφιμα ή περιβαλλοντικά αλλεργιογόνα.
​​​​​​​
Είναι σημαντικό να γνωρίζετε περισσότερα για το έκζεμα, ώστε να μπορείτε να βοηθήσετε στην καταπολέμηση του εκφοβισμού των παιδιών και των ενηλίκων που έχουν έκζεμα.

Φροντίδα

Η σωστή φροντίδα είναι το κλειδί για τη διαχείριση του εκζέματος, οπότε η διασφάλιση ότι οι δάσκαλοι, οι προπονητές και άλλοι φροντιστές γνωρίζουν πώς να βοηθήσουν ένα παιδί είναι το κλειδί. Στην τελική, πολλά παιδιά περνούν περισσότερο χρόνο στη φροντίδα άλλων παρά στη φροντίδα των γονέων τους.

Η παροχή στο σχολείο του παιδιού σας των απαραίτητων ιατρικών πληροφοριών και φαρμάκων είναι ένα εξαιρετικό πρώτο βήμα, αλλά είναι χρήσιμο τα ίδια τα παιδιά να μάθουν πώς να διαχειρίζονται τον εαυτό τους όσο το δυνατόν νωρίτερα.

Για περισσότερες πληροφορίες και υποστηρικτικές πηγές, επισκεφθείτε την Εθνική Ένωση Εκζέματος των Η.Π.Α:
https://nationaleczema.org/school/*


​​​​​​​*Οι πληροφορίες που περιέχονται στον παραπάνω ιστότοπο αφορούν
​​​​​​​στις Η.Π.Α και πιθανόν κάποια στοιχεία να ειναι διαφορετικά στην Ελλάδα. 

Υποστήριξη

Το να είσαι υποστηρικτής, σημαίνει να υποστηρίζεις δημόσια τον εαυτό σου ή το παιδί σου. Για τα μικρά παιδιά είναι σημαντικό οι
γονείς ή οι φροντιστές να υποστηρίζουν την ανταλλαγή
πληροφοριών στο σχολείο. Είναι χρήσιμο για τα παιδιά
προσχολικής ηλικίας ή του δημοτικού να μοιράζονται τις
κατάλληλες για την ηλικία τους πληροφορίες για το έκζεμα, από
τους δασκάλους τους και να ενημερώνονται και οι γονείς μέσω
ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή φυλλαδίων από το σχολείο. Τα
μεγαλύτερα παιδιά μπορεί να θελήσουν να υπερασπιστούν τον
εαυτό τους με διάφορους τρόπους, όπως το να μιλήσουν σε
όσους τους πειράζουν ή τους εκφοβίζουν με την παρουσία ενός
δασκάλου, να μιλήσουν ανοιχτά για το έκζεμά τους ή να
συζητήσουν και να μοιραστούν πληροφορίες με τους συμμαθητές
και δασκάλους τους. Οι ενήλικες μπορούν να βοηθήσουν με το να
είναι ανοιχτοί και να μιλούν δημόσια για το έκζεμά τους.

Ενημέρωση

Η ενημέρωση είναι ένα ισχυρό εργαλείο. Κοινοποιείστε πληροφορίες στον παιδικό σταθμό, το σχολείο, τον σύλλογο γονέων / δασκάλων, τους προπονητές, τους συλλόγους και σε οποιοδήποτε άλλο μέρος περνάει χρόνο το παιδί σας. Για τους ενήλικες, μοιραστείτε πληροφορίες στους χώρους εργασίας, τα σχολεία ή σε άλλα άτομα με τα οποία έρχεστε τακτικά σε επαφή. Να είστε ανοιχτοί σε ερωτήσεις που ενδέχεται να λάβετε και να μοιραστείτε πηγές, όπως ιστότοπους, που μπορούν να βοηθήσουν στην παροχή πρόσθετων πληροφοριών.

Συζήτηση

Κρατήστε την επικοινωνία ανοιχτή. Για τους γονείς, είναι σημαντικό να ελέγχουν τακτικά τα παιδιά, αλλά και να διατηρούν μια πολιτική ανοιχτής πόρτας για να συζητούν οτιδήποτε σχετίζεται με το έκζεμά τους. Συζητήστε με δασκάλους, προπονητές και άλλους  ενήλικες που συναναστρέφονται τακτικά μαζί τους.

Για τους ενήλικες που πάσχουν από έκζεμα, είναι επίσης σημαντικό να βρουν υποστήριξη. Αναζητήστε τοπικές ή εθνικές ομάδες που έχουν συναντήσεις ή διαδικτυακά ιστολόγια. Η ύπαρξη ενός ατόμου ή μιας ομάδας που κατανοεί τις προκλήσεις που αντιμετωπίζετε, μπορεί να σας βοηθήσει να τις αντιμετωπίσετε καλύτερα.

Βιβλιογραφικές αναφορές​​​

1Silverberg - Comorbidities and the impact of atopic dermatitis.
​​​​​​​2Halvorsen - Suicidal Ideation, Mental Health Problems, and Social Function in Adolescents with Eczema.
3. NEA - Tools for School Letter for Teachers.
4. Anderson - Effects of Allergic Dermatosis on Health-related Quality of Life.
5NEA - Tools for School.


​​​​​​​